torsdag 19. mars 2020

LENZING



Lenzing er en sveitsisk produsent av bærekraftige tekstiler.
De jobber med regenerering av cellulosefibre. Regenerering betyr at cellulosen løses opp kjemisk og spinnes/formes på nytt til tekstiler med ulike egenskaper. Viskose er en fellesbetegnelse på dette.
Viskose ble patentert i 1902 av tre franske vitenskapsmenn. Du kan lese mer om viskose her.
Når du for eksempel kjøper klær som er laget av bambus, så er dette en type viskose.
Selv om råvaren til viskose, for eksempel grantrær, er en fornybar ressurs, er selve regenereringsprosessen ressurskrevende og man bruker mye kjemikalier.

"Viskose begynner å tape terreng på grunn av forurensing av karbondisulfid og andre biprodukter fra fremstillingsprosessen. " 
Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Viskose

Lenzing har utviklet nye og bedre måter å gjøre dette på!
Lenzing skriver på nettsiden sin at deres innovasjon alltid er drevet av viljen til å forbedre menneskers liv. De er inspirert av behovene til brukerne.
Derfor er funksjon og opplevelse av produktene i bruk viktig. I forhold til samarbeidspartnerne, er effektive produksjonsprosesser også et mål.

Alle Lenzings produkter er laget av cellulose fra trær. Dette er som sagt en fornybar ressurs og deres viskosetekstiler kan komposteres og bli til jord.
Når det gjelder regenereringsprosessen, er denne mye mer bærekraftig enn tidligere produksjon fordi vann og kjemikalier resirkuleres så mye som mulig og brukes om igjen.

Lenzings mest populære produkt er TENCEL™.
Tencel er mykt mot huden, har luksuriøst glans og fint fall. De har også gode egenskaper i forhold til temperaturregulering og absorbsjon av fuktighet.


Her kan du se Lenzings modell som viser hvordan produktene deres inngår i sirkulærøkonomien:


Cellulose als Nukleus unserer Kreislaufwirtschaft
Kilder:
https://www.lenzing.com
https://www.lenzing.com/products/tencel-tm
https://no.wikipedia.org/wiki/Viskose

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar