fredag 27. mars 2020

Fjällräven

Fjällräven er en svensk bedrift, grunnlagt i byen Örnsköldsvik. De produserer utstyr og klær til friluftsliv, hvor de har stort fokus på skandinaviske forhold. Miljøet blir satt høyt og vil holde “miljøfotavtrykket så lite som mulig”. Derfor ser de nøye på at designet, produksjonen og materialene skal være så bærekraftige som mulig.

Fjällräven er ganske bevisste på hvilke valg de tar, og prøver å finne grundig informasjon  om materialene de skal bruke. Da ser de på blant annet materialets innvirkning på miljøet, funksjonen og kvaliteten. Materialets levetid har også stor betydning, de vil at et plagg skal kunne brukes i en generasjon eller kanskje litt lengre. Derfor prøver de å bruke økologiske, resirkulerte og fornybare materialer. Fjällräven er medlem i Swerea som er en svensk kjemikaliegruppe. Swerea hjelper med kunnskap om nyere forskning, informasjon om kjemikalier og juridiske krav. Deres produkter blir også laboratorietestet for bevis. Enkelte kjemikalier er Fjällräven sterkt i mot, som fluorkarboner. Siden det har en negativ påvirkning på miljøet, spesielt på naturen og enkelte dyr.


De har fokus på at produktene skal ha nyttige funksjoner, god levetid og være resirkulerbare. For at et plagg skal være lett resirkulerbart i fremtiden, prøver de å bruke så få materialer de kan i hvert produkt. Fjällräven har derfor mye kontakt med sine leverandører, de arbeider for et tett samhold og samarbeid i produksjonskjeden. Det blir tatt i bruk noen etiske retningslinjer, de er basert fra Fair Labor Associations. I retningslinjene tar for seg dyrevelferd, bærekraftig utvikling, menneskerettigheter, miljøbeskyttelser og antikorrupsjon.






På Fjällräven-måten er en veiledning de bruker for å ta riktige avgjørelser. Der bruker de eksempelet kompass. da prøver de å finne løsninger som har en balanse mellom de fire områdene.

Skrevet av Kristine Holmen Hægstad, 2020.

Kilder:

https://www.fjallraven.com/no/no/om-fjallraven/barekraft/design https://www.fjallraven.com/no/no/om-fjallraven/barekraft/materialer
https://www.fjallraven.com/no/no/om-fjallraven/barekraft/produksjon
https://www.fjallraven.com/no/no/om-fjallraven
 

9 kommentarer:

  1. Fint å høre at de i tillegg til å være en bærekraftig bedrift bryr seg om andre viktige temaer som menneskerettigheter og antikorrupsjon!
    - Stian

    SvarSlett
  2. Bra at de fokuserer på at produktene skal vare gjennom flere generasjoner. Også veldig bra at de gjør masse research på materialene.

    SvarSlett
  3. Flott å se de vil produktene skal være resirkulertbart, og interessant det med kompasset!
    - Vibeke

    SvarSlett
  4. Fint å lese om et produkt som er resirkulerbart samt bryr seg om dyrevelferd og antikorrupsjon. Godt skrevet artikkel med mye bra fakta. - Damian

    SvarSlett
  5. Flott at Fjallraven tar for seg dyrevelferd, bærekraftig utvikling, menneskerettigheter, miljøbeskyttelser og antikorrupsjon. - Paweena

    SvarSlett
  6. Veldig bra det med at de undersøker grundig materialene sine før de bruker dem.

    SvarSlett
  7. utrolig bra innhold og godt skrevet. -Kristian

    SvarSlett
  8. Fint at du nevner at produsenten har fokus på at produktene skal ha nyttige funksjoner, god levetid og være resirkulerbare.
    -Arlind

    SvarSlett