onsdag 25. mars 2020

Dette firmaet gir stoffet et nytt liv!


Hvert år blir 15% av den bomullen som blir produsert “kastet bort” i løpet av produksjonen. Det er nok til å lage tre t-skjorter til alle på jorda! Dette tilsvarer også 38.8 milliarder liter rent vann, som kunne blitt drikkevann for 25 millioner mennesker hvert år.

 Den finske bedriften Pure waste har prøvd å gjøre noe med akkurat det problemet. De produserer diverse klesplagg laget av stoffrester. De mottar rester av stoff og garn fra fabrikker, som de kutter opp i bittesmå biter, og spinner om til tråd.

 På nettsiden deres står det at den nordiske tradisjonen med resirkulering var en stor “inspirasjon”. De startet smått med “Costo”-et selskap som spesialiserer seg på bærekraftig tekstiltilbehør som luer, hatter og skjerf. De følte seg forpliktet til å ta det videre og bruke 100% resirkulert stoff, men siden de ikke kunne finne noe på markedet tok de saken i egne hender. Da utviklet de Pure waste.

 


Pure waste har en visjon om å “gjenskape motebransjen, og lede den inn i en fremtid med bærekraft.

Produksjonen er en lang prosess, men med gode resultater! De starter med å få råvarer fra sine to hovedkilder: tekstilrester fra CMT-fabrikker og garnavfall fra spinne/vevemøller. Så sorterer de etter farge, noe de bruker som en fordel, for da slipper de å bruke resurser på å farge det selv. Så bruker de en maskin som omgjør restene til fibre. Bomullsavfallet blandes med kjemisk, resirkulert polyester- eller viskosefibre. Så blir de resirkulerte fibrene spunnet om til garn. Så blir garnet strikket eller vevd, avhengig av hva stoffet skal brukes til. Avhengig av den endelige bruken av stoffet, er det flere måter å fullføre prosessen på, for eksempel komprimering, børsting og vasking. Helt til slutt klipper de og syr produktet til for eksempel en t-skjorte.
 


På nettsiden deres kan du se hvor mye vann de har spart, prosessbilder, statistikk og selvfølgelig de ferdige produktene som du også kan kjøpe.

Skrevet av: Helle Sofie Instefjord, 2020.
Informasjonen er hentet fra:
https://www.purewastetextiles.com/#section-production
https://www.purewaste.org/company/about-us.html
https://i.pinimg.com/originals/64/5f/f3/645ff390eec4f6972ae30fb6fa359376.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=_fISI4XkZ64&t=1s
https://www.costo.fi/

9 kommentarer:

  1. Veldig viktig tema rundt dagens problemer, flott at du opplyser om problemet Helle og flott at du viser/forteller oss om "Pure Waste". - Paweena :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig haha. Bra du likte det :)

      Slett
  2. Jeg likte veldig at du hadde lagt til video lenken til produksjonen deres

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Hadde aldri tenkt på at vi kunne komme så langt at vi kunne resirkulere stoffer på denne måten, kjempespennende å høre om noen som gjør nettopp det!
    - Stian

    SvarSlett
  5. Likte du tok med statistikk for å gjøre oss mer bevist på konsekvensene ved at vi kaster så mye stoff!
    -Vibeke

    SvarSlett
  6. Fint å se at det blir laget klær på en bærekraftig måte av stoffrester, flere burde begynne å bruke sånne klær

    SvarSlett
  7. Supert med statistikk; jeg likte også visjonen deres veldig godt.

    SvarSlett