onsdag 25. mars 2020

Bærekraftig i de «Vestre» strøk

I 1947, like etter krigens slutt, startet den tidligere sjømannen Johannes Vestre et mekanisk verksted i Haugesund. I starten ble det kun podusert enkle rørkonstruksjoner, sagklemmer og parkbenker, men i dag har de blitt så mye mer.
Du har nok sett dem, uten å tenke noe særlig over det, men Vestre har produsert utemøbler som ikke bare finnes i store norske byer, men også i store utenlandske byer som Manhattan, London og Paris.
I dag er Vestre en møbelproduksjonsbedrift med mål om å bli en nullutslipps-bedrift. For 9 år siden greide de å bli den første klimanøytrale utemøbelprodusenten i verden, og de jobber stadig med tiltak for å redusere sitt klimautslipp. For nå gjør de opp for vansker med å redusere klimautslipp på noen områder ved å støtte regnskogbevaring i Papua Ny-Guinea. De donerer også 10% av overskuddet sitt hvert eneste år til bærekraftsprosjekter rundt om i verden.

Bedriftens klare bærekraftige tiltak gjør at de dekker 9 av de 17 bærekraftsmålene til FN. De tar utgangspunkt i å bruke kortreiste produkter, og all produksjon og innhenting av materialer har foregått i Norge (og Sverige) i over 70 år. I fabrikken deres, tegnet av Snøhetta, bruker de unike behandlingsmetoder på materialene sine så de skal tåle nordisk klima. Nå er fabrikken utstyrt med nok solcellepaneler til å dekke hele energibehovet deres om sommeren og de skal være helt selvforsynt på energi innen 2025. Etter hvert vil energioverskuddet deres gå tilbake til kraftnettet. De er også en av de første selskapene i Norge som har bestilt den nye Tesla Semi lastebilen, for å redusere utslipp i innlandstransport.

Vestre sitt fokus er trippel bunnlinje: økologisk, økonomisk og sosialt design. De ønsker å utvikle bymiljøet og skape bærekraftige møteplasser som er lønnsomme på lang sikt. Mottoet deres er «Alle kan endre verden. Litt.»
Skrevet av Stian Norrud Busch, 2020.
Kilder:
https://vestre.com/no/om-vestre
https://snl.no/Vestre

7 kommentarer:

  1. Kult å få lære om hvem som star bak alle de kule ideene! - Paweena

    SvarSlett
  2. Veldig fint at du nevner hva deres mål er nemlig å bli en nullutslipps-bedrift

    SvarSlett
  3. Veldig kult at de var den første klimanøytrale møbelprodusenten i verden! Og veldig bra at de gir noe av inntektene til en god sak:)

    SvarSlett
  4. Dette var kjempe kule ideer, og utrolig bra at de dekker 9 av de 17 bærekraftsmålene til FN!
    -Vibeke

    SvarSlett
  5. Fint at du nevner bærekraftsålene 9 og 17. Kult å høre om klimanøytrale møbler.

    SvarSlett
  6. kule designe på stolene
    -Argie

    SvarSlett
  7. Spennende at de dekker 9 av 17 bærekraftmål, og utrolig fint at de donerer 10% av inntektene til en god sak!

    SvarSlett